Prvo mjesto u natjecanju osnovnih škola osvojila je Prva osnovna škola Jaklić iz Bugojna, učenici Lovro Lovrić, Luka Šarić, Karla Pavković, Marta Šapina, koje je pripremala č. s. Ivanka Mihaljević. Čestitamo!

U Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču 2. lipnja 2017. godine održano je završno natjecanje Vjeronaučne olimpijade „Hod kroz liturgijsku godinu“ za Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjalučku biskupiju. Natjecanje, koje su organizirali naše sestre i Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije, započelo je euharistijskim slavljem koju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju dr. Tomislava Mlakića, predstojnika Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda, vlč. Predraga Stojčevića, župnika, don Milana Ivančevića, ravnatelja KŠC-a „Don Bosco“, vlč. Miro Bešlić i vlč. Josip Jelić, susjedni župnici, don Danijel Vidović, odgojitelj u KŠC-u „Don Bosco“, vlč. David Trujillo i vlč. Anto Zubak, župni vikari i vlč. Bojan Ivešić, nadbiskupov tajnik. Liturgijsko pjevanje animirali su mladi framaši iz Bučića i glazbena skupina mladih KŠC-a „Don Bosco“.
Kardinal Puljić je u svojoj propovijedi, oslonjenoj na evanđeoski izvještaj o Isusovom upitu: „Petre, ljubiš li me?“, ohrabrio vjeroučenike da svoje znanje o Isusu pretoče u svjedočanstvo svakodnevnog života. Govoreći o tome kako mladima pomoći da budu i imaju prijatelja, istaknuo je da je upravo cilj školskog vjeronauka i župne kateheze da mladi u Isusu, koji nikoga i nikada nije iznevjerio, kroz molitvu i čitanje Evanđelja otkriju prijatelja. Pozvao ih je da odgajaju svoju savjest, da se uče razlučivati dobro od zla i da svjedoče svoju opredijeljenost za Isusa, svoga prijatelja. Ohrabrio ih je da se odupiru životnim strujama i mnijenju koje nije na Isusovoj strani te ih pozvao da imaju povjerenja da će im Isus pomoći oduprijeti se mnogim i različitim kušnjama. Da bi znanje postalo ravnanje, da bi znali odvagnuti što je Božje a što ljudsko, kardinal Puljić je mlade preporučio mudrosti Duha Svetoga.
Olimpijada je nastavljena natjecanjem osnovnih i srednjih škola u KŠC-u „Don Bosco“ čije se ravnateljstvo potrudilo da ova prva Vjeronaučna olimpijada bude lijepo organizirana. Na otvaranju natjecanja, vjeroučenicima se obratila s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, budući da su sestre naše Provincije prije nekoliko godina započele s natejcanjima iz vjeronaučnog kviza u školama i župama u kojima djeluju. U pratnji s. Kate bila je s. Ines Vujica, Pročelnica vijeća za apostolat. Riječi pozdrava, prije nego što je kardinal Puljić službeno otvorio natjecanje, izrekao je i ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“, don Milan Ivančević.
U Vjeronaučnoj olimpijadi su sudjelovale i ekipe koje su pripremale naše sestre vjeroučiteljice. Prvo mjesto u natjecanju osnovnih škola osvojila je OŠ Jaklić iz Bugojna, učenici Lovro Lovrić, Luka Šarić, Karla Pavković, Marta Šapina,  koje je pripremala naša s. Ivanka Mihaljević. Drugo mjesto pripalo je OŠ Fra Lovro Karaula iz Livna (vjeroučiteljica Silvija Rubić), a treće OŠ Dubravica/Vitez (vjeroučitelj Bernard Heraković.
Prvo mjesto u natjecanju srednjih škola osvojile su KŠC „Don Bosco“ Žepče (vjeroučiteljica s. Mirjam Ramljak), drugo SŠ Vitez (vjeroučiteljica Ivona Vinac) i treće SŠ Prozor (vjeroučiteljica Željana Jozić).
Na kraju je predstojnik Katehetskog ureda don Tomislav zahvalio svima koji su doprinijeli da se ova prva Vjeronaučna olimpijada u Vrhbosanskoj nadbiskupiji organizira i lijepo dovrši. Na poseban način je zahvalio našim sestrama, s. Vlatki Dujmović i s. Ivoni Sliško koje su od početka ravnale cjelokupnom organizacijom i Povjerenstvom za provedbu Olimpijade.
Vrhbosanska nadbiskupija je nagradila prvoplasirane ekipe petodnevnim obilaskom Zadra, Šibenika i Nacionalnog parka Krka, a naša Provincija drugoplasirane i trećeplasirane ekipe kampovima na moru i na planini. (kta/šsf)

Fotografije!

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko