Uvjerljivu pobjedu i najbolje znanje pokazale su učenice iz Bugojna: Marija Ivić, Danijela Ivoš, Monika Pocrnja i Marta Šapina

U srijedu, 25. travnja, u Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula i župskoj crkvi Svih Svetih u Livnu održana je Vjeronaučna olimpijada 2018., to jest natjecanje iz znanja o vjeronauku u BiH. Organizator je bila BK BiH sa svojim Katehetskim uredom, a sudjelovalo je 16 osnovnih škola i dvije srednje škole iz BiH. Središnja tema olimpijade bila je Kršćani na putu dijaloga.
Već od jutarnjih sati pristizale su ekipe iz udaljenijih mjesta, a članovi Frame Livno preuzimali su ekipe te bili njihovi “anđeli čuvari”, tako su se družili tijekom cijeloga dana. Nakon prijave i upisa zajedno su krenuli ulicama Livna prema župskoj crkvi u kojoj su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Koncelebrirali su predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije don Tomo Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske biskupije Mostar don Ante Pavlović, predstojnik Katehetskog ureda banjolučke biskupije mr. Marko Vidović, livanjski župnik fra Vinko Sičaja te svećenici koji su pratili svoje ekipe na natjecanje.
Biskup Ratko je u svojoj homiliji predstavio lik Sv. Marka i na jednostavan način upriličio važne crtice iz svečeva života potkrijepljene događajima koje donose evanđeoski izvještaji. Potaknuo je nazočne na produbljivanje znanja, ali daleko više življenje onoga što se zna i nauči. Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirali livanjski framaši, a čitali su vjeroučitelji Bernard Heraković i Jozo Jezerčić.
Nakon završenog euharistijskog slavlja svi su se vratili u povorci prema školi gdje se održao prigodni program, a pripremili su ga učenici i djelatnici škole. Biskup Ratko je potom otvorio natjecanje, nakon čega su prozvane ekipe raspoređene u učionicama i time je započeo prvi dio gdje su znanje pokazali ekipno svi učenici. Važno je napomenuti kako je u slijedu ovogodišnjih natjecanja iz vjeronauka ovo bio “samo” nastavak nakon već održanog natjecanja na školskoj, međuškolskoj i županijskoj razini.
Potom je slijedio drugi dio, pismeni test, gdje su učenici pojedinačno rješavali pitanja i mogli osvojiti po 40 bodova. Poslije pisanja radova, i za mnoge napornog putovanja, uslijedila je okrjepa uz roštilj za sve učenike i sudionike. Dok su članovi povjerenstva ispravljali testove, framaši su goste proveli kroz igru i pjesmu u opuštanje i radost druženja. Prema privremenim rezultatima tri su ekipe imale isti broj bodova te su natjecatelji pristupili usmenom odgovaranju na pitanja. Nakon što se završio dodatni krug proglašeni su pobjednici ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade.
U kategoriji osnovnih škola uvjerljivo su sve vrijeme vodili i osvojili prvo mjesto učenici Prve osnovne škole u Bugojnu s mentoricom našom s. Ivankom Mihaljević. Važno je napomenuti da su dvije učenice ove škole, Danijela Ivoš i Marija Ivić, najbolje od svih natjecatelja napisale test s 97,5% točnih odgovora.
Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je ekipa OŠ Fra Didaka Buntića iz Čitluka s mentorom Željkom Bušićem, a treće mjesto pripalo je OŠ Sovići Grude s vjeroučiteljicom Ivanom Vlašić.
U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa KŠC Don Bosco iz Žepča sa s. Mirjam Ramljak, a drugo mjesto pripalo je ekipi SŠ Orašje s mentorom Jozom Jezerčićem.
Dakako sve ekipe su zaslužile pohvalu i priznanje koje je na kraju natjecanja podijeljeno, a ekipama koje su osvojile prva tri mjesta dodijeljene su medalje i priznanja, a vjeroučiteljima i školama zahvalnice. Biskup Ratko svim natjecateljima i mentorima darovao je jednu od svojih knjiga. Kako trud ne bi ostao bez “vidljive” nagrade ekipe koje su osvojile prvo mjesto nagrađene su višednevnim putovanjem u Dubrovnik i Boku Kotorsku.
Iako natjecanje uvijek ima propozicije i pravila koja ponekad učenicima ulijevaju nesigurnost i nelagodu, Vjeronaučna olimpijada odvijala se u jednostavnosti i radosti. Tome su doprinijeli i domaćini iz OŠ Fra Lovro Karaula koji su se trudili u potpunosti darovati vrijeme i otvoriti srca za svakoga i potrebe svih.
Na kraju spomenimo da su na ovom susretu sudjelovale škole i njihovi natjecatelji koji su prošle kriterije na Međužupanijskom/biskupijskom natjecanju održanom u Visokom i Mostaru: OŠ Fra Lovro Karaula – Livno s dvije ekipe; OŠ Fra Didaka Buntića iz Čitluka; OŠ. Sovići – Grude; OŠ Dubravica – Vitez s dvije ekipe; Prva osnovna škola Bugojno; OŠ Fra Grge Martića Ozimica; OŠ. Petra Bakule Mostar dvije ekipe; OŠVladimira Nazora Odžak; KŠC Sv. Josip Sarajevo – osnovna škola; KŠC Sv. Franjo Tuzla – osnovna škola; OŠ Kočerin; OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad; OŠ Ivana Gundulića Mostar te KŠC Don Bosco Žepče – srednja škola i SŠ Orašje.
Natjecanje iz poznavanja vjeronaučnih sadržaja pripremio je dr. sc. Antun Japundžić, svećenik Đakovačko-osječke biskupije. (Nedjelja.ba/ssf)

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko