Kivumu (Ruanda), 4. veljača 2016.

U Kivumuu obilježena 18. godišnjica smrti fra Vjeke Ćurića

Svaki 31. siječanj, još od godine 1998., za župnu zajednicu u ruandskom naselju Kivumu je poseban i svečan. Tako je bilo i ove godine u nedjelju, 31. siječnja 2016.

Misno slavlje u prepunoj crkvi predvodio je ekonom biskupije vlč. Eugen Kabgayi, u koncelebraciji su bili mjesni svećenici, župnik fra Aloyso, fra Florian i fra Beon. Na Misnom slavlju su sudjelovali članovi Bosne Srebrene, gvardijan u Kivumu fra Ivica Perić, koji već dugi niz godina, uz stalni pastoralni angažman, uspješno vodi projekte odgoja i obrazovanja mjesnog stanovništva i još dvojica fratara, koji su za ovu prigodu stigli iz BiH, definitor fra Janko Ćuro i župnik župe Lepenica fra Stipan Radić. Ove godine našu Humanitarno-karitativnu organizaciju Kruh svetog Ante, koja već godinama surađuje i pomaže projekte u Kivumu, predstavlja tajnik gospodin Krešimir Ljubas.

Na kraju svečanog i raspjevanog Misnog slavlja, nazočnima se sa nekoliko riječi obratio fra Janko Ćuro, nakon čega je izmoljena molitva opijela nad grobom pokojnog fra Vjeke.

Naime, 31. siječnja 1998. mučki je ubijen misionar fra Vjeko Ćurić, koji je tijekom krvavog i okrutnog rata u Ruandi spasio, nahranio i ohrabrio na desetke tisuća potrebitih, bez obzira na pripadnost plemenu ili staležu. Žrtva je to koja nije zaboravljena i o kojoj svi govore sa poštovanjem. Vlč. Eugen je to još jednom podvukao, pitajući se koliko smo mi u BiH svjesni fra Vjekine žrtve i njegove kršćanske uloge u spašavanju i prehranjivanju ljudi za koje se nitko drugi osim njega nije imao hrabrosti zauzeti, niti je znao i smio stati zaštitnički ispred njih? Ovdje se ne radi samo o stotinama ili tisućama spašenih, nego o desetcima tisuća! Zato se fra Vjeko duboko urezao u sjećanje Ruanđana, tako da i nakon 18 godina od svoje smrti, on propovijeda raspetog i uskrslog Krista, zbog kojeg je ostavio sve i došao u ovu siromašnu i napaćenu zemlju.

Govor fra Janka Ćure, definitora Provincije, prigodom misnog slavlja:

“Draga braćo i sestre,

Počašćen sam da na dan mučenićke smrti našeg subrata fra Vjeke Ćurića, mogu s vama podijeliti nekoliko riječi. Najprije, želim vam prenijeti kršćanske i bratske pozdrave našeg provincijala, mnogopoštovanog oca fra Lovre Gavrana, ali i sve braće naše Provincije, koji su danas, zajedno s vama, ujedinjeni u molitvi ne samo za fra Vjekinu dušu, nego i za sve duše onih koji su hrabro dali svoje živote kako bi drugi imali život.

Isus na jednom mjestu kaže: „Došao sam da život imaju. U izobilju da ga imaju. Ovo nije bilo kakav život. Život je to bez kraja, bez ikakvih ograničenja. Znamo da je lako ubiti čovjeka, ali je nemoguće ubiti ovaj Kristov život u njemu. On se jednostavno nastavlja, širi, raste i sve druge zahvaća. Mi sami smo tomu svjedoci!

Zato, nismo se danas okupili kako bi govorili o smrti, nego smo pozvani slaviti život. Fra Vjeko, fra Ivica Perić i mnogi drugi došli su u vašu zemlju pronositi, zaštiti i njegovati život, taj dar kojeg nam samo i jedino Bog može darovati u krštenju.

Zato se fra Vjeko nije dvoumio žrtvovati svoj zemaljski život, jer je znao da se onaj pravi život u Kristu, a kojeg je neumorno propovijedao, ne može oduzeti niti se može zaboraviti. Taj život je darovan svima nama danas I to zauvijek.

Zato, zahvalimo Bogu, našem dobrom Ocu, sto nas je izabrao da sirimo i svjedočimo njegovu vječnu ljubav prema svakome, osobito prema našim neprijateljima. Fra Vjeko nam je pokazao da je to moguće i da je to jedini ispravni životni put.

Bog vas sve blagoslovio!”

(kta/fia)

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko