sestre_franjevkeŠkolske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije, žive i djeluju u Bugojnu. Tri sestre djeluju u župi sv. Ante Padovanskog, a šest sestara je smješteno u sestarskoj kući u Malom selu. Kuću sestara franjevki u Bugojnu nazivamo duhovnim centrom Provincije. Ondje se nalaze tri kuće. Kuća sv. Klare i Kuća sv. Marije, služe za smještaj sestara tijekom godišnjih duhovnih vježbi, kao i svih oni koji se skupljaju na duhovne obnove i seminare organizirane od naših sestra. U trećoj kući živi šest sestra. Angažirane su u domaćinstvu, predaju vjeronauk u školi, rade u župnoj katehezi, vode liturgijsko pjevanje i organiziraju različite susrete duhovnog karaktera.

Kuća sestara franjevki u Bugojnu kupljena je 1967.godine. Bila je to, naime, stara župna kuća, s velikim dvorištem, vrtom i štalom, koja je pripadala župi Bugojno, odnosno fojničkom samostanu. Početkom 1968. Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski odobrio je otvaranje redovničke kuće Školskih sestara franjevki u Bugojnu s polujavnom kapelicom.
Tijekom zadnjeg rata u našoj kući bile su smještene stare i bolesne osobe, a jedno vrijeme i vojnici UNPROFOR-a. Bugojno je, kao i mnogi drugi gradovi u Bosni, proživjelo svoj ratni pakao u kojem su stradali mnogi ljudi. Kroz to su prolazile i naše sestre koje su boravile ondje u ova teška vremena.

Kako za vrijeme tako i nakon rata nije bilo nimalo jednostavno ni ugodno živjeti u Bugojnu. Međutim danas se, makar optimistima, čini da je život pobijedio i da će svakim danom biti sve bolje.)