S pravom bi se moglo reći za katolike koji pripadaju bugojanskoj filijalnoj crkvi Svete Ane Drvetine da ih ja malo ali ih ima. Prije rata ova filijala imala je više od 600 vjernika, danas ih je nekoliko desetaka. O uzrocima i posljedicama takvog stanja postao je suvišno govoriti, jer se nitko na to ne obazire, pa ni crkveni, ni politički predstavnici Hrvata ovih područja. Kao da su zaboravljeni i skoro kao da nisu nikada tu ni postojali.
Ipak, današnja proslava Svete Ane, zaštitnice ove filijale govori sasvim drugačije. Na današnjoj proslavi okupilo se nekoliko stotina vjernika. Uz vjernike koji tu stalno žive pristigli su rođaci i prijatelji iz različitih krajeva Hrvatske i drugih zemalja Zapadne Europe, a bilo je nekoliko osoba iz daleke Australije. Tu su našli svoj novi dom, ali nisu zaboravili ni ovaj svoj prvi i pravi. U prilog tome govori velika prisutnost mlađih naraštaja, posebice djece. Njihovi roditelji pokazuju im gdje su njihovi korijeni.
Misno slavlje proslave blagdana u nedjelju 29. srpnja 2018. godine predvodio je župnik Hrvoje Radić uz sumisništvo fra Tomislava Brkovića, župnog vikara.
Tijekom propovijedi fra Hrvoje je posebno naglasio ulogu Svete Ane u Marijinu životu, ulozi majke. Također je naglasio važnost kršćanskog života koji treba biti znak pored puta i davati pravi smjer životu.
Nakon mise neizostavna je bila pjesma. Nekoliko brižnih majki i baka obukle su nošnju svoga kraja, a pored njih je posebnu pozornost plijenila djevojčica u narodnoj nošnji. To je taj znak koji nas upućuje na vrijednosti, na dom i toplinu majčinskog dodira u domu.

Fotografije!

Tekst i fotografije: Zoran Stojanović

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko