U nedjelju 19. studenoga 2017. na Prvi svjetski dan siromašnih Papa Franjo je predslavio euharistijsko slavlje u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Tom slavlju nazočile su i sestre koje djeluju u našoj župi, s. Mira Bliznac, orguljašica i voditeljica župnih zborova i s. Ivanka Mihaljević, katehistica, zajedno s petnaestogodišnjim Petrom Kolakom koji je na spomenutom misnom slavlju svirao na orguljama bazilike sv. Petra.
Petar Kolak pripada župi Srca Marijina, Skopaljska Gračanica, a često je utorkom (zavjetni dan sv. Ante) u pratnji svojih roditelja svirao misna slavlja u našoj župnoj crkvi.
Prije nekoliko godina Petra je upravo ljubav prema orguljama i liturgijskoj glazbi dovela do poznanstva s našim sestrama u Bugojnu, a onda i do bugojanskih orgulja. Sestra Mira mu je još više približila ljepotu crkvene glazbe i orgulja, kraljice instrumenata.
Naša s. Stella Okadar boraveći na ljetnom odmoru u rodnom Bugojnu zadivila se prizorom videći za orguljama jedva primjetnog dječaka u župnoj crkvi. Njegov zanos, umijeće, žar i ljubav prema orguljama, koje je svojim sviranjem prenosio na slušatelje potaknuo je s. Stellu da podrži talent ovoga djeteta. Ta istinska želja s. Stelle te zalaganje naših sestara u Bugojnu prerasla je dotle da je dovela Petra do osobnog susreta s Papom i sviranjem na orguljama bazilike sv. Petra u Vatikanu.
Na tom gotovo nevjerojatnom i veoma zahtjevnom putu sudjelovalo je mnogo osoba. Veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj stolici gđa Slavica Karačić uspješno je odradila zahtjevnost diplomatskog puta koji je dugo trajao.
Osobni prijem i razgovor Pape Franje sa našim sestrama i Petrom Kolakom upriličen je prije euharistijskog slavlja. Papa se zanimao za djelovanje sestara franjevki u Bosni i Hercegovini, za naš narod i Crkvu na ovim prostorima. S dragim uspomenama prisjetio se svoga pohoda Sarajevu. Pohvalio je zalaganje sestara i poželio im jakost, vedrinu i ustrajnost u apostolskom djelovanju. Na osobit način sestre su Papi predstavile „malog orguljaša“ Petra koji je od ove školske godine sjemeništarac nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku. Papa je blagoslovio s. Miru i s. Ivanku, a preko njih i cijelu našu župnu zajednicu u Bugojnu, te sjemeništarca Petra, i poželio im ustrajnost na Kristovu putu i rast u vjeri preporučivši se osobno u njihove molitve.
Na koncu svetog misnog slavlja Petar je svirao djela hrvatskih skladatelja Franje Dugana i Mate Lešćana, te vlastitu kompoziciju.
Odmah nakon misnog slavlja s. Mira, s. Ivanka i Petar, u pratnji veleposlanice Karačić bili su gosti radio Vatikana gdje je Petar ispričao zanimljivu priču „o njegovu putu od prvih nota na staroj električnoj klavijaturi do velikih orgulja u bazilici Svetoga Petra“ . U 18 sati, istoga dana, u hrvatskom zavodu Sv. Jeronima, na poziv rektora vlč. Bože Radoša sudjelovali su na misnom slavlju i animirali pjevanje. Rektor je izrazio srdačnu dobrodošlicu i čestitku Petru i sestrama za takav jedan častan prijem i sviranje u najpoznatijoj bazilici. Nakon svete mise uslijedilo je ugodno druženje gdje se moglo čuti zadovoljstvo što se hrvatski jezik čuo na svetoj misi u bazilici gdje je s. Ivanka Mihaljević čitala zaziv molitve vjernih, skladbe hrvatskih skladatelja i iznad svega sviranje petnaestogodišnjeg dječaka Hrvata.
Narednog dana vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović zajedno sa sestrama u generalnoj kući srdačno je primila sestre i sjemeništarca Petra te se u sestrinskoj gostoljubivosti zanimale za radostan događaj i susret kojeg su sestre imale u Vatikanu. Bila je to prilika da sestre podijele jednostavnost svakidašnjice okrunjenu milosnim darom za cijelu Zajednicu.
Na koncu su sestre izrazile veliku zahvalnost sestrama Rimske regije na susretljivosti i svekolikoj pomoći u ovom velikom gradu. Hvala veleposlaniku BiH u Italiji gosp. Josipu Geli te veleposlaniku RH pri Svetoj Stolici gosp. Nevenu Palicariću. Na osobit način sestre su zahvalile veleposlanici BiH pri Svetoj Stolici gđi Slavici Karačić i s. Stelli Okadar, s. Radmili Ilinović, svećenicima studentima u Rimu i svima koji su bili dio ovoga nezaboravnog događaja.
Velika zahvalnost pripada provincijskoj predstojnici s. Kati Karadža i provincijskom vijeću, kao i sestrama bugojanske zajednice za sestrinsku podršku i razumijevanje.
Hvala našem župniku fra Zoranu Tadiću za otvorenost, podršku i iskazani ponos zbog toga što su sestre koje djeluju u ovoj župi imale čast biti u osobnom prijemu i razgovoru sa Svetim ocem i moliti blagoslov za bugojansku župnu zajednicu i cijeli kršćanski puk na ovim našim prostorima.

Fotografije!

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko