Na gradskom katoličkom groblju u Bugojnu 27. srpnja 2020. odana je počast svima stradalima tijekom rata i progona Hrvata koji se dogodio u srpnju 1993. godine. Tim stradanjima, pogibijama i podnesenim žrtvama, 27. srpnja 2020. godine odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na gradskom katoličkom groblju u Bugojnu kod spomen križa. Svijeće su upalili i vijence položili članovi obitelji, udruga proisteklih iz rata, predstavnici različitih razina vlasti oružanih snaga BiH.

Na današnji dan 1993. Godine dogodio se pravi egzodus hrvatskog življa. Krenulo se u nepoznato, u neizvjesnost, a oni koji su ostali zarobljeni kod svojih domova osjećali su još veću neizvjesnost. Formiran je logor „Stadion“ odakle su pod okriljem noći nestajali uglednici i hrvatski prvaci. Za njima se još uvijek traga. Za tu prolivenu krv, za počinjena zlodjela još nema prave odgovornosti, a provoditelji tamo nekog zamišljenog projekta su sada nagrađeni.
Nakon polaganja vijenaca misu za sve poginule u župnoj crkvi predvodio je fra Nikica Vujica,  definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Na početku mise župnik fra Hrvoje Radić je pozdravio roditelje, ostalu rodbinu i prijatelje svih stradalih bugojanaca i sve koji su došli odati počast poginulim i nestalim bugojancima.
Bio je to trenutak kada su se još jednom u mislima sjedinili sa svojim najbližima sjećajući se onih najljepših zajedničkih trenutaka. Sigurno su u tim mislima nastojali u tom trenutku zaboraviti na odgovornost krvnika, progonitelja, sudstva i visoke politike koja kao da je zaboravila na njihove najmilije i Bugojno.

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko