Sestre i braćo, sve vas srdačno pozdravljam.

Okupili smo se na groblju i ovdje u župnoj crkvi Svetoga Ante Padovanskoga da se sjetimo svih poginulih i nestalih pripadnika HVO-a Bugojna i civilnih žrtava, ali i svih drugih ljudi koji su nastradali i nestali u prošlom ratu. Mi ih na ovu 29. godišnjicu njihovih tragedija kao župna i šira, tj. političko-društvena zajednica nismo zaboravili.

(Zahvala za život) Najprije želimo Bogu zahvaliti za njihove živote, u ime njihovih najbližih, ali i u ime svih onih koji su ih voljeli i s njima prijateljevali. Naše sjećanje na njih je istodobno i zahvala za sve dobro što su učinili, za njihovu nesebičnost i požrtvovanost. Neka ih Gospodin nagradi vječnim životom.

(Milosrđe) Zazivamo i Boga milosrđa da im bude milosrdan, ali i da sve nas obdari darom milosrđa prema drugima, kako bismo izbjegavali nove konflikte i ljudska stradanja, kako bismo se međusobno poštivali i štitili, posebno tamo gdje smo najslabiji i najranjiviji. Neka nas učini osjetljivima za patnju i stradanja naših bližnjih.

(Mir) Molimo Gospodina i da nam da snagu kako bismo zajednički izgrađivali mir u ovome svijetu – mir u našim srcima, ali i mir sa svima s kojima živimo i koje susrećemo; da odustanemo od svakoga nasilja i da se suprotstavimo svima onima koji siju mržnju u našem svijetu i tako ugrožavaju ljudske živote. Izgrađivanje i njegovanje mira i mirnog suživota s drugima su zahtjev naše ljudskosti i naše vjere.

(Opraštanje) Kao vjernici i kršćani molimo i Boga života da vodi i preobražava naše sadašnje živote kako bismo uvijek i posvuda bili na strani života, štitili njegovu svetost i dostojanstvo i promicali vrijednosti koje će obogaćivati sve nas. Neka nas Bog oslobodi naših zarobljenosti u začarane krugove mržnje, protivština, konflikata, koji osiromašuju nas i naše živote i neka nas učini sposobnima za opraštanje.

Župnik, fra Ivan Pilić

 

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko