Kvatre – dani prošnje i zahvaljivanja[1]

Na početku svakog godišnjeg doba njeguje se posebno vrijeme molitve i posta, koje obuhvaća tri dana u tjednu: srijedu, petak i subotu. Zimske kvatre padaju u trećem tjednu Došašća, proljetne u prvome korizmenome tjednu, ljetne u duhovskoj osmini, a one jesenske u trećemu tjednu rujna. Smisao pokorničkog usmjerenja kvatri jest zahvalnost Bogu za sva dobročinstva kojima obdaruje svijet, posebno za plodove zemlje, u skladu s izmjenom godišnjih doba.

 Povijest

Papa Kalist I. (217.-222.) ustanovljuje post subotom tri puta godišnje: prigodom žetve, prigodom berbe grožđa te prigodom poslova oko prerade maslina, na tragu židovske tradicije i proročkih tekstova ( usp. Joel 2, 19, Zaharija 8, 19). Papa Lav Veliki (5. stoljeće) smatra da su kvatre dio predaje koju baštinimo od apostola, što znači da su u njegovo vrijeme bile već općeprihvaćena i ustaljena praksta.

Drevno uređenje tjedna u rimskoj liturgiji govori da se postilo triput tjedno, odnosno u srijedu, petak i u subotu, a u noći koja je prethodila nedjelji slavi se bdijenje kao priprava za nedjeljnu euharistiju. S vremenom, ovakva praksa gubi na važnosti. Na istoku ovakav rimski običaj nije nikada prihvaćen. Papa Pavao VI je 1966. godine isljučio kvatrene tjedne s popisa obveznih dana posta i nemrsa tijekom liturgijske godine. Obično su vjernici obdržavali post srijedom i subotom, a petkom post i nemrs, te bili poticani da pristupe sakramentu pokore.

Naši biskupi su 1984. godine odredili da samo subota zadrži misni obrazac odabran prema kvatrenome slavlju.

Zimske kvatre posvećene su kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali  Bogu za njegova dobročinstva.

Proljetne kvatre posvećene su pokori i obraćenju.

Ljetne kvatre posvećene su molitvi za posvetu ljudskoga rada i za urod zemlje.

Jesenske kvatre posvećene su molitvi za svećenike i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.

Post se ne izdvaja kao jedini oblik življenja kvatrenoga tjedna nego se predlaže više oblika: molitva, djela pokore i djela ljubavi, milostinja,  iz čega post zasigurno nije isključen.

 godina

Jesenske kvatre:   18. 20. i 21. rujna 2019.

Zimske kvatre:      11. 13. i 14. prosinca 2019.

[1] Usp. M. Dančuo, Kvatre – dani prošnje i zahvaljivanja, Živo vrelo XXXVI, 8 (kolovoz 2019.), str. 34-39.

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko