Crkva u Donjem Vakufu sagrađena je 1934. Inicijator gradnje ove crkvice, uz bugojanskog župnika fra Emila Miličevića, bio je i banjalučki biskup msgr. fra Josip Garić. Prigodom jednog pastoralnog posjeta Donjem Vakufu, biskup je predložio gosp. Augustu Mursalu (koji je u to doba bio imućan poduzetnik u Donjem Vakufu) i još pojedinim imućnijim osobama, gradnju jedne manje crkve, jer u Donjem Vakufu nije bilo katoličke crkve niti kapele.

Biskupov prijedlog je bio prihvaćen i crkva je, najvećim dijelom zahvaljujući materijalnoj pomoći gosp. Augusta Mursala, izgrađena 1934. godine.

O tome piše i donje vakufski povjesničar Musein Čepalo u svojoj knjizi „Kulturno historijski spomenici Općine Donji Vakuf”. Izdavač: BZK Preporod Donji Vakuf 2001. Na stranici 65. stoji zapisano: „Izgradnja (katoličke crkve) je završena u martu 1934. godine. Izgrađena je inicijativom župnika fra Emila Miličevića i Augusta Mursela, a podignuta je na vlastitom zemljištu. To je filijalna crkva, a posvećena je sv. Tereziji. Nema spomeničkih svojstava”.

Na crkvi Male Terezije od njezine gradnje pa sve do 1990. godine nisu rađeni veći zahvati. Tek pred sam rat 1990. crkvica je rekonstruirana i uređena. Ali, nije zadugo tako ostala, jer je za vrijeme domovinskog rata jako devastirana. Ponovno je obnovljena tek nakon rata i takva je ostala do danas.

Za više slika kliknite ovdje.