Božić i njegovi blagdani dani su radosti. Evanđeoski izvještaji govore da su kao u nekom čudnom, gotovo bajkovitom smislu pri Isusovu rođenju, pjevali anđeli nebeski. Kako god je Isusovo rođenje bilo praćeno brigom i tjeskobom njegovih roditelja gdje se smjestiti, što jesti, kako se spasiti od Heroda, kako god to rođenje bilo u oskudici i neimaštini, u siromaštvu i tjeskobi za budućnost, božićna noć je odjekivala pjesmom: Slava Bogu na visini – a ljudima na zemlji mir i zadovoljstvo.
I naši su se stariji rađali, živjeli i umirali u objektivno mnogo većim oskudicama od nas, ali su pjevali. Za Božić i božićne dane orila se Božićna i druge pjesme. Mi od prijašnjih naraštaja baštinimo i ovu poruku vjere i ljudskosti: Valja se radovati, valja pjevati i u oskudnim vremenima. Valja s pjesmom ozbiljno popravljati i sebe i svoj život. U božićnim pjesmama širi se naše srce, naša duša izlazi iz sitnoće, naš pogled želi dalje, naše misli su čišće, naš korak želi prijeći ograničenja prema drugima s kojima smo možda u svađi ili nepodnošenju, prema čitavom svijetu. Bog među nas dolazi u neimaštini i raznim poteškoćama, ali s pjesmom. Upravo je to jedna od važnih božićnih poruka. Zato su evanđelisti s pravom kazali da su se Isusovu rođenju radovali i sami nebeski anđeli, da su njihovu pjesmu prihvatili pastiri i kraljevi, jednostavni i mudri, svih boja kože i jezika.

Proslavili smo Božić misom polnoćkom i misom u 11 sati, zatim misama na blagdane Sv. Stjepana prvomučenika, Sv. Ivana apostola i Svete obitelji Isusa Marije i Josipa.
Na Sv. Stjepana organiziran je u prostorijama župnog ureda Božićni prijem!

Želim da sa zahvalnošću završite ovu i s Božjim blagoslovom uđete u novu 2017. godinu.

Fotografije – Polnoćka 2016.
Božićni prijem, 26. 12. 2016. (fotografije: Bug.ba)

© 2016-2020 Župa Bugojno
Design by Marko